Indyk curry z warzywami |
Indyk curry z warzywami |
Indyk curry z warzywami
SKŁADNIKI
- 600 g mięsa z indyka (ja użyłam z uda)
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 8 średnich pieczarek
- 250 g mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
- 1 łyżka żółtej pasty curry
- 1 łyżka curry w proszku (jeśli nie masz pasty, użyj 2 łyżki curry w proszku)
- 200 ml bulionu
- 100 ml śmietany 30%
- 200 ml przecieru pomidorowego/passaty
- 1-2 ziemniaki
- świeża kolendra
- ryż
WYKONANIE
1. Indyka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy szybko na patelni. Przekładamy do miseczki. W tym czasie myjemy pieczarki, kroimy na plastry. Obsmażamy na suchej patelni. Przekładamy do miseczki.
2. Na patelni podgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany czosnek i starty imbir. Dodajemy curry. Mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy bulion. Chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy. Gotujemy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut. Dodajemy sól wg smaku.
3. Dodajemy mięso i fasolkę. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy pieczarki. Chwilę jeszcze gotujemy. Podajemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą.
SMACZNEGOKRULICA MIESZA
Indyk curry z warzywami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz