sobota, 23 marca 2019

Indyk curry z warzywami

Indyk curry z warzywami
Moja rodzina uwielbia kurczaka curry po indyjsku. Ja również przepadam za tym daniem, jednak musiałam wykombinować coś innego, żeby mi się całkiem nie przejadło. Nowe danie jest też na ostro, co oczywiście można regulować według uznania. Jednak tym razem dodałam więcej warzyw, aby nie było tak monotonnie zarówno w smaku, jak i w wyglądzie. Dzieci z pewną nutą niepewności spróbowały nowej potrawy, ponieważ mają już swoje ulubione curry. Zastanawiały się, co też dziś Krulica miesza... Udało się, przeszłam najcięższy test. Musiałam obiecać, że poprzednie danie nadal będę gotować ale to też mogę wpisać na listę ulubionych obiadów. Hurra!


Indyk curry z warzywami


Indyk curry z warzywami


SKŁADNIKI

  • 600 g mięsa z indyka (ja użyłam z uda)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 8 średnich pieczarek
  • 250 g mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 1 łyżka curry w proszku (jeśli nie masz pasty, użyj 2 łyżki curry w proszku)
  • 200 ml bulionu
  • 100 ml śmietany 30%
  • 200 ml przecieru pomidorowego/passaty
  • 1-2 ziemniaki
  • świeża kolendra
  • ryż


WYKONANIE
1. Indyka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Obsmażamy szybko na patelni. Przekładamy do miseczki. W tym czasie myjemy pieczarki, kroimy na plastry. Obsmażamy na suchej patelni. Przekładamy do miseczki.
2. Na patelni podgrzewamy olej. Wrzucamy posiekany czosnek i starty imbir. Dodajemy curry. Mieszamy, chwilę smażymy. Dolewamy bulion. Chwilę gotujemy. Dodajemy śmietanę i przecier pomidorowy. Gotujemy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Gotujemy 5 minut. Dodajemy sól wg smaku.
3. Dodajemy mięso i fasolkę. Gotujemy ok 15 minut. Dodajemy pieczarki. Chwilę jeszcze gotujemy. Podajemy z ryżem, posypane świeżą kolendrą.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Indyk curry z warzywami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz