środa, 6 lutego 2019

Bigos tradycyjny z kapusty kiszonej


Bigos z kapusty kiszonej

Bigos to nasza tradycyjna polska potrawa. Problem z nim jest taki, że każdy gotuje go inaczej. Muszę przyznać, że według mnie najlepszy bigos gotuje mój Tata, a ja nauczyłam się od niego. Chciałabym podzielić się z Wami moim kolejnym, rodzinnym przepisem. Mnóstwo ich w internecie, czy książkach kucharskich. Jednak dla mnie jedyny słuszny przepis to taki na bigos z kapusty tylko kiszonej i koniecznie z koncentratem pomidorowym.


Bigos tradycyjny

Bigos tradycyjny z kapusty kiszonej


SKŁADNIKI

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 1 kg łopatki lub od szynki
  • 0,7 kg kg kiełbasy
  • 0,5 kg marchewki
  • garść suszonych grzybów
  • 5 suszonych śliwek
  • kilka ziaren owoców jałowca
  • kilka ziarenek pieprzu
  • kilka ziarenk ziela angielskiego
  • kilka liści laurowych
  • słoiczek koncentratu pomidorowego


WYKONANIE
1. Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, grzyby myjemy i kroimy w grube pasy, mniejsze zostawiamy w całości.
2. Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu. Kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, ziele angielskie, owoce jałowca, pieprz i liście laurowe i zagotowujemy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do kapusty. Śliwki kroimy w paski i również dodajemy do kapusty. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości kapusty (nawet do 3-5 godzin).
3. W międzyczasie mięso kroimy i szybko obsmażamy i dodajemy do kapusty. Następnie to samo robimy z kiełbasą. Kiedy kapusta jest już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę gotujemy. Bigos z upływem dni jest coraz lepszy, kiedy wszystkie składniki przejdą sobą nawzajem. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Bigos

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz