Bigos to nasza tradycyjna polska potrawa. Problem z nim jest taki, że każdy gotuje go inaczej. Muszę przyznać, że według mnie najlepszy bigos gotuje mój Tata, a ja nauczyłam się od niego. Chciałabym podzielić się z Wami moim kolejnym, rodzinnym przepisem. Mnóstwo ich w internecie, czy książkach kucharskich. Jednak dla mnie jedyny słuszny przepis to taki na bigos z kapusty tylko kiszonej i koniecznie z koncentratem pomidorowym.
![]() |
Bigos tradycyjny |
Bigos tradycyjny z kapusty kiszonej
SKŁADNIKI
- 2 kg kapusty kiszonej
- 1 kg łopatki lub od szynki
- 0,7 kg kg kiełbasy
- 0,5 kg marchewki
- garść suszonych grzybów
- 5 suszonych śliwek
- kilka ziaren owoców jałowca
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenk ziela angielskiego
- kilka liści laurowych
- słoiczek koncentratu pomidorowego
WYKONANIE
1. Grzyby zalewamy zimną wodą i zostawiamy na noc. Rano odlewamy wodę, grzyby myjemy i kroimy w grube pasy, mniejsze zostawiamy w całości.
2. Kapustę odciskamy z nadmiaru kwasu. Kroimy, wrzucamy do garnka, dodajemy grzyby, ziele angielskie, owoce jałowca, pieprz i liście laurowe i zagotowujemy. Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do kapusty. Śliwki kroimy w paski i również dodajemy do kapusty. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości kapusty (nawet do 3-5 godzin).
3. W międzyczasie mięso kroimy i szybko obsmażamy i dodajemy do kapusty. Następnie to samo robimy z kiełbasą. Kiedy kapusta jest już miękka dodajemy koncentrat pomidorowy i jeszcze trochę gotujemy. Bigos z upływem dni jest coraz lepszy, kiedy wszystkie składniki przejdą sobą nawzajem.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
![]() |
Bigos |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz