Grzane wino |
Nie ma to, jak po powrocie z nart lub kuligu, napić się czegoś na rozgrzewkę. Gdy człowiek jest zmarznięty kubek czegoś gorącego z odrobiną alkoholu potrafi zdziałać cuda. Zdaję sobie sprawę, że takie wino grzane lub piwo najlepiej smakują pod stokiem, gdy termometr wskazuje temperaturę poniżej zera, a dookoła jest biało. Ale lubię sobie rozpalić kominek i przy kubku grzańca powspominać ostatni zjazd.
GRZANE WINO
SKŁADNIKI
1 butelka czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego wina
1 pomarańcza
1 laska cynamonu
4-5 goździków
kilka wyłuskanych owoców kardamonu lub szczypta mielonego
2 gwiazdki anyżu
2 plasterki imbiru
2 plasterki imbiru
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
WYKONANIE
1. Pomarańczę dokładnie wyszorować i pokroić w plasterki.
2. Wszystkie składniki włożyć do garnka, zalać winem.
3. Podgrzewać na małym ogniu przez ok 10-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Nie dopuścić do wrzenia.
4. Rozlać do kubków, podawać z plasterkiem pomarańczy. Przed przelaniem do kubków można przecedzić przez sitko, ale ja tego nie robię.
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz