Kurczak w pomidorach i czosnku z kiełbasą |
Uwielbiam Jamiego Olivera i nałogowo czytam jego przepisy, próbując je potem albo odtworzyć całkowicie, lub zmieniając połowę składników zastępując je takimi, które akurat mam w lodówce lub w pobliskim sklepie. Poniższy przepis tak właściwie niewiele jest już podobny do oryginału ale smakuje wyśmienicie. Sama byłam zaskoczona z efektu końcowego, bo bardzo dużo zmieniłam. Przepis oryginalny zapewne również jest fantastyczny i kiedyś go wypróbuję, ale nie miałam dostępnych wszystkich składników.A więc do dzieła.
Kurczak z kiełbasą w pomidorach i czosnku |
Kurczak z kiełbasą w pomidorach i czosnku
SKŁADNIKI
1 kurczak ok 1,6 kg
250 g kiełbasy żywieckiej, krakowskiej lub innej ulubionej
1 cebula
1 puszka całych pomidorów w puszcze
400 ml bulionu drobiowego
3 ząbki czosnku lub czosnek suszony w plasterkach
przyprawa suszone pomidory z czosnkiem
otarta skórka z cytryny
lubczyk
ryż
WYKONANIE
1. Kurczaka myjemy, dzielimy na 8 części: 2 skrzydełka, 2 udka, 2 podudzia i 2 piersi. Na patelni rozgrzewamy olej i na średnim ogniu partiami rumienimy posolonego kurczaka. Przekładamy na talerz.
2. Pokrojoną w plasterki kiełbasę smażymy 4-5 minut, aby się przyrumieniła. Przekładamy do kurczaka, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz.
3. Dodajemy pokrojoną w talarki cebulę oraz w plasterki czosnek. Smażymy około 10 min, aż cebula zmięknie i zacznie nabierać złotawej barwy, mieszając od czasu do czasu. Trzeba uważać, aby czosnek się nie przypalił.
4. Pomidory z puszki kroimy na kawałki i oddajemy do cebuli i czosnku. Po chwili dolewamy bulion.
5. Dodajemy kurczaka z kiełbasą. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez półtorej godziny, aż kurczak będzie miękki.
6. Dodajemy suszone pomidory z czosnkiem oraz skórkę startą ze sparzonej cytryny. Można dodać papryczki chilli, aby zaostrzyć smak.
7. Podajemy z ryżem i sałatą.
SMACZNEGO
sprawdzone! bardzo ciekawy smak - taki swojski a jednocześnie taki inny. Fajna i na szczęście prosta w wykonaniu kombinacja :) W mojej kuchni przyjęła się na 100%.
OdpowiedzUsuńCieszę się i również uważam, że smak jest bardzo ciekawy. Ściskam :-)
Usuńprzepis został już powtórzony :) i to przez małżonka - choć pod moim czujnym okiem ;)
Usuń