Sałatka z buraków z serem pleśniowym |
Trzeba otwarcie powiedzieć, że sezon na buraka trwa u mnie cały rok. Buraki są zdrowe i smaczne. I te dwie ich cechy w zupełności mnie przekonują do tego, aby ciągle gościły na moim stole. W różnej formie, ale często są. Czasem zwyczajnie piekę je wieczorem w piekarniku i następnego dnia mam już bazę do jakiejś sałatki. Tak było i tym razem. Buraki upieczone plus zawartość lodówki i wyszła pyszna sałatka, która świetnie sprawdza się jako lekka kolacja. Jedzcie buraki, bo warto, są zdrowe i smaczne :-).
Sałatka z buraków z serem pleśniowym |
Sałatka z buraków z serem pleśniowym
SKŁADNIKI
- 4 małe upieczone buraki
- ser z niebieską pleśnią np. Lazur
- garść kaparów
- garść roszponki
- prażony słonecznik i orzechy pekan
SOS MUSZTARDOWO-MIODOWY
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 2 łyżeczki miodu
WYKONANIE
1. Buraki pieczemy w piekarniku pod przykryciem w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez 1-2 godziny w zależności od wielkości buraków. Odstawiamy od ostygnięcia.
2. Buraki kroimy w kostkę, roszponkę myjemy. Słonecznik i orzechy pekan prażymy na patelni, uważając aby ich nie przypalić. Ser kroimy w kostkę.
3. Przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki.
4. Układamy na talerzu: roszponkę, buraki, kapary, ser, słonecznik i orzechy. Polewamy przygotowanym sosem.
SMACZNEGO
KRULICA
Sałatka z buraków z serem pleśniowym |
Sałatka z buraków z serem pleśniowym |
Sałatka z buraków z serem pleśniowym |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz