wtorek, 23 maja 2017

Deser malinowy z kremem mascarpone na krakersach

Deser malinowy z kremem mascarpone na krakersach

Zostały Wam żółtka, bo robiliście właśnie bezę? Nie wiecie, co z nimi zrobić? To dobrze trafiliście. Sama nie lubię, gdy coś się marnuje w kuchni. Poza tym, ten deser swym smakiem zwala z nóg, a potrzeba do niego tylko 5 składników. Słodki smak kremu mascarpone jest przełamany kwaskową malinką oraz lekko słonym krakersem. Eksplozja smaków. Zróbcie go, a nie pożałujecie.

Deser malinowy z kremem mascarpone na krakersach

Deser malinowy z kremem mascarpone na krakersach


SKŁADNIKI
4 żółtka
4 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone
8 krakersów
garść malin

WYKONANIE
1. Do rondelka wlewamy 1 szklankę wrzątku. Na rondelek stawiamy miskę, do której wbijamy żółtka i dodajemy cukier. Żółtka ubijamy tak długo, aż masa zrobi się puszysta i jasna. Zestawiamy miskę z rondelka i jeszcze chwilą ubijamy.
2. Do drugiej miski dodajemy serek mascarpone, chwilkę go miksujemy i dodajemy ubite żółtka. Miksujemy krótko na małych obrotach tylko do momentu, aż składniki połączą się w gładką masę.
3. W małych pucharkach układamy pokruszone krakersy, kilka łyżek powstałego kremu mascarpone, a na wierzchu maliny lub inne owoce.
4. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki, aby krem lekko zastygł.
SMACZNEGO
KRULICA
Deser mascarpone na krakersach

Deser mascarpone na krakersach

Deser mascarpone na krakersach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz