niedziela, 14 maja 2017

Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem


Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem

I znów mamy sezon na rabarbar. Gdy widzę rabarbar na straganie buzia mi się od razu cieszy. Wcale nie dlatego, że lubię rabarbar, a dlatego, że wiem, że to dopiero preludium do owoców, które już niebawem będzie można dodawać do deserów, ciast i sałatek. Tak czy owak, sezon rabarbarowy uważam za otwarty. Zastanawiałam się, jakie ciasto dziś upiec: drożdżowe, kruche, biszkopt... Inspiracją była koleżanka, którą spotkałam dziś w sklepie i tak popełniłam ciasto kruche z pianką budyniową. Mniam.

Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem

Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem


SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO
2,5 szkl mąki pszennej
200 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżki śmietany 18%

500 g rabarbaru, malin, jeżyn, porzeczek, śliwek lub truskawek

SKŁADNIKI NA PIANKĘ 
5 białek
1 szkl drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
2 budynie śmietankowe bez cukru
1/3 szkl oleju rzepakowego
1 łyżeczka octu

1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone zimne masło. Dodajemy żółtka, cukier, śmietanę i szybko zagniatamy do połączenia się składników. Masę dzielimy na 2 części, 60% i 40 %, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
2. Blachę o wymiarach 33x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy większą część ciasta z zamrażalnika i wykładamy nim blachę. Jeśli ciasto zdążyło się zamrozić ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wyrównujemy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Pieczemy 20 minut . Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
3. W misce ubijamy na sztywną pianę białka. Gdy są ubite dodajemy cukier po 1 łyżce, miksując dokładnie po każdej dodanej porcji cukru. Następnie dodajemy 1 łyżkę octu i również miksujemy. Następnie cały czas miksując na najwyższych obrotach dodajemy powoli proszek budyniowy. Teraz cały czas miksując wlewamy strużką olej.
4. Na całkiem wystudzony spód wykładamy ubitą pianę budyniową. Na masie układamy owoce (rabarbar pokrojony w 0,5 cm kawałki).
5. Na wierzch ścieramy pozostałą część surowego ciasta.
6. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy 40 minut.
SMACZNEGO
KRULICA
Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem

Kruche ciasto z pianką budyniową i rabarbarem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz