niedziela, 5 kwietnia 2020

Keks makowy

Keks makowy

Niepozorne ciasto z bakaliami oraz makiem niebieskim, którego nie trzeba mielić. Łatwe, szybkie, a takie dobre. Można upiec je zarówno w keksówce, jak i w formie na babkę. Świetnie pasuje do poobiedniej kawki, jak również sprawdzi się na wielkanocnym stole. Z powodzeniem zastąpi klasyczny makowiec, a jest dużo szybsze i łatwiejsze do wykonania.


Keks makowy

Keks makowy


SKŁADNIKI
1 szkl mąki pszennej
3/4 lub 1 szkl cukru pudru
1 szkl maku (suchego, niemielonego)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
150 g margaryny
4 jajka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli aromatu migdałowego lub rumowego
pół szkl posiekanych bakalii (orzechy laskowe, włoskie, migdały, rodzynki, skórka pomarańczowa)

WYKONANIE
1. W rondelku rozpuszczamy margarynę, studzimy ją.
2. W jednej misce mieszamy mąki, proszek do pieczenia i opłukany na sitku mak.
3. W drugiej misce ubijamy jajka z cukrem na jasny puch. Następnie dodajemy wymieszane suche składniki z pierwszej miski i mieszamy na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników. Następnie dodajemy wystudzoną margarynę z aromatem. Mieszamy. Dodajemy posiekane bakalie i  mieszamy łyżką. Wlewamy do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia.
4. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopnie piekarnika (funkcja góra-dół) i pieczemy ok 50 min do suchego patyczka. Po upieczenie przez chwilę zostawiamy w uchylonym piekarniku, a następnie studzimy na kratce. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Keks makowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz