niedziela, 9 lutego 2020

Seromak - seromakowiec

Seromak
Jeśli miałabym powiedzieć, które ciasto wolę, szarlotkę czy sernik, to zdecydowanie należę do miłośników szarlotki. Owszem, zjem sernik i smakuje mi, jednak zawsze mi czegoś tam brakuje. Dlatego idealny jest dla mnie seromak. Tu nie mam się do czego przyczepić. I sernik, i makowiec, a "wisienką na torcie" jest w tym przypadku masa orzechowa, która dopełnia całość. Ciasto dosłownie rozpływa się w ustach.
Dobra, tym razem muszę to przyznać, ciasto jest pracochłonne i dosyć drogie. Ale warte jest tego wszystkiego. Nie pożałujecie. 

Seromak

Seromak - seromakowiec


SKŁADNIKI NA MASĘ MAKOWĄ
300 g maku mielonego
300 ml mleka
200 g cukru pudru
4 żółtka
4 białka
1 łyżka miodu
aromat waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ
1 kg sera białego 3krotnie zmielonego (ja używam tylko ser z Wielunia lub z Głuchowa)
250 g cukru pudru
100 g masła
6 żółtek
6 białek
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier wanilinowy
aromat cytrynowy

SKŁADNIKI NA MASĘ ORZECHOWĄ
300 g zmielonych orzechów włoskich
3/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżka masła

SKŁADNIKI NA LUKIER
1 białko
6-7 łyżek cukru pudru

WYKONANIE
MASA MAKOWA 
1. Zmielony mak zalewamy gorącym mlekiem, dokładnie mieszamy, aby w każde miejsce dostało się mleko i odstawiamy do ostygnięcia na ok 4 godziny. 
2. Białka ubijamy  na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy łyżkę miodu i aromat. Do żółtek dodajemy ostudzony mak, ucieramy. Dodajemy 2 łyżki mąki oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość. Wylewamy do dużej prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
MASA SEROWA
3. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, po trochu dodajemy masło w temperaturze pokojowej i dalej ucieramy. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, cukier wanilinowy i aromat. Mieszamy. Partiami dodajemy ser i ucieramy. Na koniec dodajemy ubite białka i całość mieszamy. 
4. Masę wykładamy powoli i delikatnie na masę makową, która jest już w blaszce.
5. Pieczemy ok 60 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni w piekarniku z funkcją góra - dół.
MASA ORZECHOWA
6. Gotujemy mleko z masłem i cukrem. Do gotującej masy dodajemy zmielone orzechy i mieszamy 2-3 minuty. Odstawiamy tylko do lekkiego ostudzenia. Jeszcze ciepłe wykładamy na ciepłą jeszcze masę makową. 
LUKIER
7. Lekko roztrzepujemy białko, dodajemy cukier puder, energicznie mieszamy, aż powstanie lukier. Wykładamy na ostudzoną masę orzechową. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA 

Seromak - seromakowiec

1 komentarz: