niedziela, 20 października 2019

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

Uwielbiam szarlotki, najlepiej na kruchym cieście. Ciągle dążę do ideału, wypróbowuję nowe przepisy, ale warto wracać do tych starych, sprawdzonych, najlepszych. Ten przepis taki właśnie jest. Przyznam, że ta szarlotka nigdy nie zdąży wystygnąć. To cudowne połączenie kruchego ciasta, kwaskowych jabłek, migdałowej kruszonki oraz najlepiej lodów.

Szarlotka na kruchym cieście

Szarlotka na kruchym cieście

SKŁADNIKI
  • 200 g mąki
  • 100 g masła 
  • 2 żółtka
  • 80 g cukru pudru
  • 2-3 łyżki śmietany 18%

  • 5-6 kwaskowych jabłek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół szkl cukru

KRUSZONKA
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 120 g schłodzonego masła
  • 50 g płatków migdałowych

WYKONANIE
1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, cukier puder i schłodzone masło. Masło siekamy nożem. Dodajemy żółtka i wszystko szybko zagniatamy. Dodajemy śmietanę. Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy na pół godziny do lodówki.
2. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Masło roztapiamy na głębokiej patelni, wrzucamy jabłka, cukier i cynamon. Prużymy przez kilkanaście minut.
3. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyjmujemy schłodzone ciasto, wałkujemy na kształt formy do pieczenia, w której będziemy piec szarlotkę. Wykładamy ciastem blaszkę wysmarowaną masłem. Brzegi ciasta powinny być wyższe. Wykładamy uprażone jabłka.
4.Przygotowujemy kruszonkę: łączymy masło pokrojone na kawałki z mąką i cukrem. Kruszonką posypujemy jabłka ułożone na cieście, następnie posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy w 180 stopniach z funkcją góra-dół przez 50 minut. Podajemy na ciepło z lodami lub po wystudzeniu.

SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Szarlotka na kruchym cieście
Szarlotka z kruszonką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz