To już chyba ostatni dzwonek na wykonanie sałatki z zielonych pomidorów. Pierwszy raz spróbowałam jej wiele lat temu i pamiętam moje zdziwienie, gdy dowiedziałam się, że te pomidory są najzwyczajniej w świecie niedojrzałe. Ale smak pozostał w moich wspomnieniach i po kilku latach postanowiłam go odtworzyć. Udało się. Teraz nie może ich zabraknąć w mojej spiżarni.
SAŁATKA Z ZIELONYCH POMIDORÓW NA ZIMĘ
SKŁADNIKI
3 kg zielonych pomidorów
2 cebule
2 łyżki soli
NA ZALEWĘ
1 litr wody
szklanka octu 10%
szklanka cukru
2 łyżeczki gorczycy
2 łyżeczki ziela angielskiego
2 łyżeczki pieprzu czarnego w ziarnach
listki laurowe
WYKONANIE
Pomidory przygotowuję kilka-kilkanaście godzin wcześniej.
1. Umyte pomidory kroję na 3-5 milimetrowe plasterki, wkładam do miski warstwami oprószając solą. Tak przygotowane pomidory odstawiam na około 8-12 godzin, aby puściły sok.
2. Po tym czasie odsączam pomidory z soku, który puściły.
3. Cebulę obieram i kroję w półplasterki.
4. Wszystkie składniki zalewy dodaję do garnka i doprowadzam do wrzenia.
5. Pomidory i cebulę wkładam na przemian warstwami do umytych i wyparzonych wcześniej słoików lekko ugniatając.
6. Do słoików z pomidorami i cebulą dolewam zalewę, dokręcam mocno słoiki.
7. Słoiki pasteryzuję około 15-20 minut, następnie ustawiam do góry dnem, nakrywam kocykiem i zostawiam do ostygnięcia.
Pomidory są gotowe do spożycia po kilku tygodniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz