Ogórki krokodylki |
Ogórki krokodylki to kolejna propozycja na przepyszne ogóreczki, tym razem w wersji pikantnej. Doskonale sprawdzą się, jako zakąska :-). Poziom ostrości możemy sami regulować. Ja w ubiegłym roku nie chciałam ryzykować i zrobiłam tylko troszkę pikantne, ale u koleżanki jadła. Z poniższego przepisu ogórki nie wychodzą mega ostre, ale jednak są pikantne.
Ogórki krokodylki |
Ogórki krokodylki - na ostro
SKŁADNIKI
- 2 kg ogórków
- 4 łyżki soli
- 8 łyżek oleju
- 1/2 szkl wody
- 1/2 szkl octu
- 2 szkl cukru
- 3 łyżeczki chili w proszku
- 2 główki czosnku
WYKONANIE
1. Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, zasypujemy solą. Odstawiamy na 3-4 godziny. Odcedzamy.
2. Czosnek obieramy i kroimy drobno. Ocet zagotowujemy z olejem, cukrem i wodą. Gdy ostygnie dodajemy chili i czosnek. Ogórki wkładamy ciasno do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy. Nie trzeba pasteryzować.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Ogórki na ostro krokodylki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz