piątek, 20 lipca 2018

Ogórki krokodylki

Ogórki krokodylki

Ogórki krokodylki to kolejna propozycja na przepyszne ogóreczki, tym razem w wersji pikantnej. Doskonale sprawdzą się, jako zakąska :-). Poziom ostrości możemy sami regulować. Ja w ubiegłym roku nie chciałam ryzykować i zrobiłam tylko troszkę pikantne, ale u koleżanki jadła. Z poniższego przepisu ogórki nie wychodzą mega ostre, ale jednak są pikantne.


Ogórki krokodylki

Ogórki krokodylki - na ostro


SKŁADNIKI

  • 2 kg ogórków
  • 4 łyżki soli
  • 8 łyżek oleju
  • 1/2 szkl wody
  • 1/2 szkl octu
  • 2 szkl cukru
  • 3 łyżeczki chili w proszku
  • 2 główki czosnku


WYKONANIE
1. Ogórki myjemy, kroimy wzdłuż na ćwiartki, zasypujemy solą. Odstawiamy na 3-4 godziny. Odcedzamy.
2. Czosnek obieramy i kroimy drobno. Ocet zagotowujemy z olejem, cukrem i wodą. Gdy ostygnie dodajemy chili i czosnek. Ogórki wkładamy ciasno do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą. Zakręcamy i odstawiamy. Nie trzeba pasteryzować.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ogórki na ostro krokodylki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz