Mam wrażenie, że aronia to niedoceniany owoc. Posiada niesamowite właściwości zdrowotne, to prawdziwa bomba witaminowa. Pozytywnie wpływa na kondycję naszych naczyń krwionośnych, zapobiega odkładaniu się cholesterolu i chroni przed chorobami serca. Sok z owoców aronii jest również źródłem witamin: A, C, E, P a także błonnika, który wpływa na naszą przeminę materii.
Aronia ma dość cierpki smak i aby się go pozbyć warto zamrozić ją na 2-5 dni przed użyciem. W pozbyciu się tego cierpkiego smaku pomogą nam też liście wiśni.
SKŁADNIKI
2 kg aronii3 litry wody
40-50 liści wiśni
1,5 kg cukru
1 kwasek cytrynowy
WYKONANIE
1. Oczyszczoną i zamrożoną aronię wrzucamy do garnka z wodą i umytymi liśćmi wiśni. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 20 minut.2. Odcedzamy, dodajemy cukier i kwasek cytrynowy. Mieszamy i przelewamy do wyparzonych butelek lub słoiczków.
3. Pasteryzujemy ok 15 minut.
4. Sok można pić rozcieńczony z wodą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz