sobota, 12 maja 2018

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe najlepiej, aby smakowało jak u babci. Mam nadzieję, że udało mi się odtworzyć ten smak. Mój przepis jest dosyć szybki, nie trzeba godzinami czekać, aż urośnie ciasto. Wystarczy 20 minut w lekko nagrzanym piekarniku. Dodała aktualnie panującego króla sezonu, czyli rabarbar. Ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. I wiadomo, kruszonka jest najlepsza ;-)

Drożdżowe z rabarbarem

Ciasto drożdżowe z rabarbarem


SKŁADNIKI na blachę 37x23 cm

CIASTO

  • 500 g mąki pszennej 
  • 50 g drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 130 g cukru
  • 1 jajko
  • 130 g margaryny lub miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 700 g rabarbaru

KRUSZONKA

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub migdałowego


WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie, wyrabiać ręcznie lub końcówką z hakiem, około 10-15 minut. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut.
2. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki 0,5-1 cm.
3. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść szybko rękoma. Rabarbar ułożyć równomiernie na cieście. Kruszonkę rozkruszyć ręcznie na ciasto.
4. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, funkcja góra-dół. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz