Ciasto drożdżowe z rabarbarem |
Ciasto drożdżowe najlepiej, aby smakowało jak u babci. Mam nadzieję, że udało mi się odtworzyć ten smak. Mój przepis jest dosyć szybki, nie trzeba godzinami czekać, aż urośnie ciasto. Wystarczy 20 minut w lekko nagrzanym piekarniku. Dodała aktualnie panującego króla sezonu, czyli rabarbar. Ale możecie użyć dowolnych, ulubionych owoców. I wiadomo, kruszonka jest najlepsza ;-)
Drożdżowe z rabarbarem |
Ciasto drożdżowe z rabarbarem
SKŁADNIKI na blachę 37x23 cm
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 130 g cukru
- 1 jajko
- 130 g margaryny lub miękkiego masła
- szczypta soli
- 700 g rabarbaru
KRUSZONKA
- 300 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 120 g cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub migdałowego
WYKONANIE
1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie, wyrabiać ręcznie lub końcówką z hakiem, około 10-15 minut. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut.
2. Rabarbar umyć i pokroić na kawałki 0,5-1 cm.
3. Wszystkie składniki kruszonki zagnieść szybko rękoma. Rabarbar ułożyć równomiernie na cieście. Kruszonkę rozkruszyć ręcznie na ciasto.
4. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, funkcja góra-dół. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Ciasto drożdżowe z kruszonką |
Ciasto drożdżowe z owocami |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz