czwartek, 10 maja 2018

Batony owsiane z żurawiną i bananami - fit wypieki

Batony owsiane z żurawiną i bananami fit

Marzycie czasem o szybkiej fit przekąsce? Ja też. I chciałabym, aby moi najbliżsi również sięgali po zdrowe przekąski. Udało mi się wyczarować właśnie coś tak idealnego. Płatki owsiane plus bakalie, wszystko zapieczone w piekarniku. Mały batonik a daje dużą dawkę energii. Szybciutko dzielę się z Wami przepisem. I czuję, że już niedługo będą kolejne wariacje na temat batonów z płatków owsianych.

Owsiane batony z bakaliami i bananami fit

Batony owsiane z bakaliami i bananami - fit wypieki


SKŁADNIKI

  • 240 g płatków owsianych
  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
  • 150 g pestek dyni
  • 150 g pestek słonecznika
  • 150 g migdałów
  • 250 g żurawiny
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika
  • 2 łyżki oleju kokosowego


WYKONANIE
1. Płatki owsiane kilka razy zblendować, ale nie na drobną mąkę.
2. Pestki dyni, słonecznika i migdały posiekać, lub wrzucić na chwilkę do blendera.
3. Banany zblendować lub ugnieść dokładnie widelcem. Dodać do nich ksylitol/cukier i wymieszać.
4. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i na chwilę odstawić.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, góra-dół. Masę wykładamy na dużą blachę (od piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy i formujemy na wysokość ok 0,5-1 cm. Masa powinna być zbita i mieć gładką powierzchnię.
6. Pieczmy około 25 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika, gdy lekko ostygnie przekładamy papierem do góry. Papier zdejmujemy i kroimy ostrym nożem na batony dowolnej wielkości. Nie musimy ale możemy teraz jeszcze włożyć batony do piekarnika i opiekać 5 minut funkcją grill. Uwaga, aby nie spalić batonów.
SMACZNEGO 

KRULICA MIESZA

Batony owsiane fit wypieki

Batony owsiane z bananami i żurawiną

Przepis inspirowany stroną erVegan.com

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz