sobota, 26 maja 2018

Ciasto jogurtowe z orzechową kruszonką i rabarbarem

Ciasto jogurtowe z kruszonką orzechową i rabarbarem

Sezon na ciasta z owocami na dobre rozpoczęty. Poniżej podaję przepis na pyszne, wilgotne ciasto jogurtowe z rabarbarem, ale można wykorzystać najróżniejsze owoce, na które akurat jest sezon. Dodatkowo zrobiłam wyborną orzechową kruszonkę. Ciasto błyskawicznie znika z patery. 


Ciasto jogurtowe z owocami

Ciasto jogurtowe z rabarbarem i orzechową kruszonką


SKŁADNIKI
450 g mąki
200 g cukru trzcinowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
1 duży kubek jogurtu greckiego
1/2 łyżka oleju rzepakowego

800 g rabarbaru

Kruszonka
120 g mąki
80 g mielonych orzechów włoskich
150 g cukru
100 g masła

WYKONANIE
1. Mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki. Szybko łyżką  łączymy wszystkie składniki. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy rabarbarem pokrojonym w 0,5-1 cm kawałki.
2. Wszystkie składniki na kruszonkę szybko zagniatamy i kruszymy na ciasto.
3. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60-65 minut. Po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Ciasto jogurtowe z orzechową kruszonką

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz