czwartek, 7 czerwca 2018

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Uwielbiam mój chlebek na zakwasie, ale nie zawsze mam zakwas i nie zawsze mam czas, aby czekać noc na wyrastanie. Dlatego postanowiłam przerobić mój przepis na chleb wieloziarnisty na zakwasie na chleb wieloziarnisty na drożdżach. Chlebek jest lżejszy niż ten na zakwasie i szybciej się go robi.
Nie przerażajcie się, że wychodzą aż 3 bochenki. Gwarantuję, że ten pierwszy zejdzie "nie wiadomo kiedy". Nadmiar zawsze można zamrozić od razu po ostygnięciu. Nie każdy ma przecież czas, aby codziennie piec pieczywo, a taki rozmrożony jest również pyszny.

Chleb na drożdżach wieloziarnisty

Chleb wieloziarnisty na drożdżach


SKŁADNIKI na 3 keksówki

  • 1 kg mąki typ 650
  • 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3/4 szkl pestek dyni
  • 3/4 szkl pestek słonecznika
  • 3/4 szkl siemienia lnianego
  • 3/4 szkl płatków owsianych
  • 3 łyżeczki soli
  • 4 szkl wody gazowanej
  • 1 szkl gorącej wody

  • 40 g świeżych drożdży 
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru


WYKONANIE
1. Drożdże wkruszamy do ciepłej wody ok 30 stopni (woda nie może być za gorąca) i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Czekamy 15-20 min, aż drożdże zaczną pracować.
2. W sporej misce mieszamy suche składniki, dodajemy wodę gazowaną, potem gorącą wodę oraz pracujące drożdże. Wszystko mieszamy łyżką.
3. Ciasto przelewamy do 3 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 40 minut, aż chlebki wyrosną.
4. Gdy chlebki wyrosną wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy 1 godzinę i 10 minut, z czego ostatnie 10 minut bez formy i bez papieru do pieczenia, aby zarumieniły się ze wszystkich stron.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Chleb wieloziarnisty na drożdżach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz