Skrzydełka al'a Jakubiak |
Jakiś czas temu miałam przyjemność brać udział w warsztatach przygotowanych w Book&Cook, a prowadzonych przez mojego guru kulinarnego Tomasza Jakubiaka. Przygotowaliśmy wtedy kilka dań, a jednym z nich są właśnie skrzydełka. Nie myślcie sobie, że nie wrzucałam przepisu z lenistwa, ja go po prostu wciąż dopieszczałam.
Nie żeby przepis był jakiś zły, tylko podczas zajęć każdemu z nas w zasadzie wyszły te skrzydełka całkiem inne w smaku. Wszystkie były pyszne, a ja dążyłam do mojego idealnego smaku. Niektórzy ze znajomych mieli już przyjemność ich spróbować, a pozostali nie mają się czym martwić, bo Skrzydełka al'a Jakubiak wskakują u mnie na listę dań popisowych, TOP 10. Będę je serwować do znudzenia ;-).
Pikantne skrzydełka al'a Jakubiak |
Skrzydełka al'a Jakubiak
SKŁADNIKI
10 skrzydełek z kurczaka
przyprawy: kumin, papryka wędzona, czosnek granulowany, sól
olej do frytury (do głębokiego smażenia)
Sos
50 g masła
2 łyżki Tabasco
2 łyżki octu spirytusowego
2 łyżki melasy winogronowej
1 łyżka miodu gryczanego
2 łyżeczki Sambal Oelek
WYKONANIE
1. Skrzydełka myjemy, osuszamy, kroimy na jedno i dwu kostne, lotki wyrzucamy. Skrzydełka nacieramy przyprawami i odstawiamy na 2-3 godziny.
2. Po tym czasie rozgrzewamy olej we frytkownicy lub garnku i smażymy skrzydełka na głębokim tłuszczu na rumiano (około 10 min)
3. Masło rozpuszczamy na patelni lub rondelku. Łączymy z octem i tabasco. Po chwili dodajemy melasę, miód oraz Sambal Oelek. Przez kilkanaście minut redukujemy sos na małym ogniu, aż zgęstnieje. Zalewamy usmażone skrzydełka sosem i mieszamy, aby zostały całkowicie pokryte sosem.
Z czasem sami dojdziecie do Waszych idealnych proporcji w sosie, aby poziom ostrości Wam odpowiadał.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Skrzydełka al'a Jakubiak |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz