poniedziałek, 11 czerwca 2018

Risotto ze szparagami, boczkiem i suszonymi pomidorami

Risotto ze szparagami, boczkiem i suszonymi pomidorami

Risotto, danie z włoskim rodowodem. Natomiast dodatki do niego to już wedle uznania. Tym razem padło na szparagi podkręcone smakiem smażonego boczku. Do tego, zamiast białego wina, cydr jabłkowy - taki polski akcent. Myślę, że wynik całkiem niezły, a jeśli dzieciaki proszą o dokładkę to mogę to danie nazwać sukcesem ;-).


Risotto ze szparagami

Risotto ze szparagami, boczkiem i suszonymi pomidorami


SKŁADNIKI
  • 400 g ryżu arborio
  • 100 g boczku
  • 150 ml cydru jabłkowego
  • 500-1000 ml gorącego bulionu
  • pęczek zielonych szpargów
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa suszone pomidory z czosnkiem
  • sól, pieprz
  • oregano
  • parmezan
  • ewentualnie 3 kostki esencji grzybowej (przepis wkrótce)

WYKONANIE
1. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek wraz z pokrojonym czosnkiem. Zdejmujemy z patelni. 
2. Na rozgrzany tłuszcz po boczku wrzucamy ryż i krótko smażymy, aż zrobi się taki szklany/przezroczysty. Dolewany cydr i czekamy kilka minut, aż odparuje alkohol. 
3. Do ryżu dodajemy podsmażony boczek z czosnkiem i partiami dolewamy gorący bulion, gdy zostanie wchłonięty przez ryż dolewamy kolejną partię. Gdy ryż jest już prawie całkiem miękki dodajemy szparagi pokrojone w 1 cm kawałki oraz pokrojone suszone pomidory. Dodajemy przyprawy i zioła. Podajemy z tartym parmezanem.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Risotto ze szparagami, boczkiem i cydrem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz