Risotto ze szparagami, boczkiem i suszonymi pomidorami |
Risotto, danie z włoskim rodowodem. Natomiast dodatki do niego to już wedle uznania. Tym razem padło na szparagi podkręcone smakiem smażonego boczku. Do tego, zamiast białego wina, cydr jabłkowy - taki polski akcent. Myślę, że wynik całkiem niezły, a jeśli dzieciaki proszą o dokładkę to mogę to danie nazwać sukcesem ;-).
Risotto ze szparagami, boczkiem i suszonymi pomidorami
SKŁADNIKI
- 400 g ryżu arborio
- 100 g boczku
- 150 ml cydru jabłkowego
- 500-1000 ml gorącego bulionu
- pęczek zielonych szpargów
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa suszone pomidory z czosnkiem
- sól, pieprz
- oregano
- parmezan
- ewentualnie 3 kostki esencji grzybowej (przepis wkrótce)
WYKONANIE
1. Boczek kroimy w kostkę, przesmażamy na 2 łyżkach oliwy z oliwek wraz z pokrojonym czosnkiem. Zdejmujemy z patelni.
2. Na rozgrzany tłuszcz po boczku wrzucamy ryż i krótko smażymy, aż zrobi się taki szklany/przezroczysty. Dolewany cydr i czekamy kilka minut, aż odparuje alkohol.
3. Do ryżu dodajemy podsmażony boczek z czosnkiem i partiami dolewamy gorący bulion, gdy zostanie wchłonięty przez ryż dolewamy kolejną partię. Gdy ryż jest już prawie całkiem miękki dodajemy szparagi pokrojone w 1 cm kawałki oraz pokrojone suszone pomidory. Dodajemy przyprawy i zioła. Podajemy z tartym parmezanem.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Risotto ze szparagami, boczkiem i cydrem |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz