Ciasto miodownik Krówka |
Ciasto miodowe przełożone orzechami włoskimi, masą budyniową oraz karmelową. Jest dosyć słodkie i sycące. Blaty trzeba upiec kilka dni wcześniej, co może być zarówno wadą jak i zaletą. Wadą, bo trzeba czekać, czyli nie jest to ciasto dla niespodziewanych gości. Zaletą, bo gdy je upieczemy kilka dni przed imprezą, potem robimy tylko krem i przekładamy.
Pamiętajmy więc, że miodownik warto upiec kilka dni wcześniej, aby miał czas poleżakować i zmięknąć. Imprezę miałam w sobotę, a blaty upiekłam w środę i odłożyłam w chłodne miejsce. Po kilku dniach zrobiłam krem i wykończyłam ciasto. Warto czekać.
Miodownik Krówka |
Ciasto miodownik Krówka
SKŁADNIKI
500 g mąki pszennej
100 g cukru brązowego
140 g masła
100 g miodu
2 jajka
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka sody
300 g posiekanych orzechów włoskich
1 puszka masy kajmakowej
KREM BUDYNIOWY
0,5 l mleka
4 łyżki cukru
1 budyń
2 łyżki mąki pszennej
200 g margaryny
WYKONANIE
1. W rondelku rozpuszczamy i mieszamy ze sobą masło, miód, cukier oraz cukier wanilinowy. Studzimy. Dodajemy jajka i miksujemy. Dodajemy mąkę z sodą i mieszamy.
2. Ciasto dzielimy na pół i wykładamy blachę 26x40 cm (wyłożoną papierem do pieczenia). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach - termoobieg. Po wystudzeniu odstawiamy ciasto na 3-4 dni w chłodne miejsce.
3. Po kilku dniach robimy krem budyniowy. W pół szklanki mleka mieszamy budyń, mąkę i cukier. Resztę mleka gotujemy i wtedy dodajemy pozostałe pół szklanki z mąką, budyniem i cukrem. Mieszamy i gotujemy, aż zgęstnieje jak budyń. Odstawiamy do ostygnięcia. Warto masę przykryć folią spożywczą tak, aby dotykała masy. Dzięki temu nie powstanie kożuch. Po wystudzeniu dodajemy partiami pokrojoną margarynę i miksujemy.
4. Na pierwszym placku rozsmarowujemy połowę masy kajmakowej, posypujemy połową orzechów. Nakładamy masę budyniową. Na to kładziemy drugi placek, lekko dociskamy. Rozsmarowujemy pozostałą masę kajmakową i posypujemy resztą orzechów. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Ciasto miodownik Krówka |
Ciasto miodownik Krówka |
Miodownik Krówka |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz