Harira - zupa marokańska |
Moi domownicy uwielbiają ciecierzycę i soczewicę pod każdą postacią. Jeśli planuję jakąś sałatkę, z którymś z tym składników, muszę zawsze ugotować więcej, ponieważ wiem, że pewna ilość zniknie w tajemniczy sposób, nim dojdzie do połączenia wszystkich elementów. Wystarczy jeszcze dodać jakieś wyraziste dodatki i sukces murowany. Harira to najpopularniejsza zupa marokańska, przyrządzana na różne sposoby, tak jak u nas bigos. Nie ma jednego właściwego przepisu. Może być z mięsem lub bez, może być z soczewicą czerwoną lub zieloną, lub i z jedną i drugą. Możliwości jest mnóstwo, poniższy przepis możecie dowolnie modyfikować. Zupa jest rozgrzewająca, pożywna, jak znalazł w taką pogodę.
Harira - zupa marokańska
SKŁADNIKI
- 2 l bulionu mięsnego
- 500 g mięsa z udek kurczaka (w oryginale baranina, jagnięcina lub wołowina)
- cebula
- 3 gałązki selera naciowego
- 200 g suchej soczewicy czerwonej -1 szkl
- 1 puszka ciecierzycy
- 1 marchewka
- 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- szczypta chili
- szczypta mielonego imbiru
- szczypta mielonego cynamonu
- łyżeczka kurkumy
- pęczek świeżej kolendry
WYKONANIE
1. Mięso oczyszczamy, kroimy w kosteczkę. Obsmażamy na oleju. Odlewamy wodę, która wypłynęła z mięsa. Mięso odkładamy.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę. Seler oczyszczamy z włókien, kroimy w kostkę. Podgrzewamy olej w garnku, wrzucamy cebulę i seler. Chwilę dusimy, dodajemy przyprawy, mieszamy, chwilę smażymy.
3. Dolewamy bulion, dodajemy mięso i gotujemy. Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy i dodajemy do zupy. Marchewką obieramy kroimy w kosteczkę lub ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy do zupy. Mieszamy, gotujemy. Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidory w puszce i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną kolendrą.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Harira - zupa marokańska |
Harira - zupa marokańska |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz