wtorek, 27 lutego 2018

Harira - zupa marokańska

Harira - zupa marokańska

Moi domownicy uwielbiają ciecierzycę i soczewicę pod każdą postacią. Jeśli planuję jakąś sałatkę, z którymś z tym składników, muszę zawsze ugotować więcej, ponieważ wiem, że pewna ilość zniknie w tajemniczy sposób, nim dojdzie do połączenia wszystkich elementów. Wystarczy jeszcze dodać jakieś wyraziste dodatki i sukces murowany. Harira to najpopularniejsza zupa marokańska, przyrządzana na różne sposoby, tak jak u nas bigos. Nie ma jednego właściwego przepisu. Może być z mięsem lub bez, może być z soczewicą czerwoną lub zieloną, lub i z jedną i drugą. Możliwości jest mnóstwo, poniższy przepis możecie dowolnie modyfikować. Zupa jest rozgrzewająca, pożywna, jak znalazł w taką pogodę.

Harira - zupa marokańska

Harira - zupa marokańska


SKŁADNIKI
  • 2 l bulionu mięsnego
  • 500 g mięsa z udek kurczaka (w oryginale baranina, jagnięcina lub wołowina)
  • cebula
  • 3 gałązki selera naciowego
  • 200 g suchej soczewicy czerwonej -1 szkl
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 marchewka
  • 1 puszka krojonych pomidorów z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • szczypta chili
  • szczypta mielonego imbiru
  • szczypta mielonego cynamonu
  • łyżeczka kurkumy
  • pęczek świeżej kolendry

WYKONANIE
1. Mięso oczyszczamy, kroimy w kosteczkę. Obsmażamy na oleju. Odlewamy wodę, która wypłynęła z mięsa. Mięso odkładamy.
2. Cebulę kroimy w kosteczkę. Seler oczyszczamy z włókien, kroimy w kostkę. Podgrzewamy olej w garnku, wrzucamy cebulę i seler. Chwilę dusimy, dodajemy przyprawy, mieszamy, chwilę smażymy.
3. Dolewamy bulion, dodajemy mięso i gotujemy. Soczewicę płuczemy na sicie, odsączamy i dodajemy do zupy. Marchewką obieramy kroimy w kosteczkę lub ścieramy na drobnej tarce. Dodajemy do zupy. Mieszamy, gotujemy. Następnie dodajemy odsączoną ciecierzycę, pomidory w puszce i przeciśnięty przez praskę czosnek. 
4. Mieszamy, gotujemy na małym ogniu, doprawiamy do smaku. Podajemy z posiekaną kolendrą. 
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Harira - zupa marokańska

Harira - zupa marokańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz