niedziela, 25 lutego 2018

Fasola w pomidorach

Fasola w pomidorach

Nastawiłam na noc fasolę. Chciałam ją namoczyć, aby rano zrobić.... ale nie udało się. Dzieci zaprotestowały, zachciało im się czegoś podobnego do fasolki po bretońsku, ale jednak czegoś innego. I weź tu człowieku sprostaj zadaniu. Ale udało się wyczarować coś na szybko i wyszło podobno smacznie, dzieci były zadowolone i najedzone. 


Fasola w pomidorach

Fasola w pomidorach


SKŁADNIKI

  • 300 g fasoli
  • 1 puszka pomidorów pelatti
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka słodka wędzona
  • czosnek niedźwiedzi
  • pieprz, sól
  • pomidor w proszku


WYKONANIE
1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 8-12 godzin, najlepiej na noc.
2. Rano odlewamy wodę, płuczemy fasolę, zalewamy nową wodą, tak aby zakryła fasolę. Solimy i gotujemy do miękkości, ok 2 godziny. Po tym czasie dodajemy puszkę krojonych pomidorów, 2 posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez parę minut. Podajemy z chlebem, lub z gotowanymi ziemniakami.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Fasola w pomidorach

Fasola w pomidorach

Fasola w pomidorach

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz