Fasola w pomidorach |
Nastawiłam na noc fasolę. Chciałam ją namoczyć, aby rano zrobić.... ale nie udało się. Dzieci zaprotestowały, zachciało im się czegoś podobnego do fasolki po bretońsku, ale jednak czegoś innego. I weź tu człowieku sprostaj zadaniu. Ale udało się wyczarować coś na szybko i wyszło podobno smacznie, dzieci były zadowolone i najedzone.
Fasola w pomidorach |
Fasola w pomidorach
SKŁADNIKI
- 300 g fasoli
- 1 puszka pomidorów pelatti
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka wędzona
- czosnek niedźwiedzi
- pieprz, sól
- pomidor w proszku
WYKONANIE
1. Fasolę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 8-12 godzin, najlepiej na noc.
2. Rano odlewamy wodę, płuczemy fasolę, zalewamy nową wodą, tak aby zakryła fasolę. Solimy i gotujemy do miękkości, ok 2 godziny. Po tym czasie dodajemy puszkę krojonych pomidorów, 2 posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez parę minut. Podajemy z chlebem, lub z gotowanymi ziemniakami.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Fasola w pomidorach |
Fasola w pomidorach |
Fasola w pomidorach |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz