Ziołowy chlebek do rwania |
Ziołowy chlebek do rwania to drożdżowy wypiek, który znakomicie sprawdzi się na grillu, na pikniku. Można go zabrać ze sobą i zaskoczyć innych uczestników imprezy. Chlebek może to być świetnym dodatkiem do mięsa, do sałatki. Chlebek to ciasto drożdżowe doprawione pikantnie. W sumie to środek można komponować dowolnie, jak kto lubi. Poniżej podaję Wam swoją propozycję, bo my takie smaki lubimy, ale komponujcie wedle uznania. Ten rodzaj pieczywa sprawdza się znakomicie, nie potrzebne są nawet żadne dodatki, doskonale smakuje bez niczego.
Chlebek do rwania |
Ziołowy chlebek do rwania
SKŁADNIKI
- 450 g mąki pszennej 650
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 ml ciepłej wody
- 40 g drożdży
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
- 150 ml sosu pomidorowego
- zioła prowansalskie
- 2 ząbki czosnku
- garść pokrojonych oliwek zielonych lub czarnych
- garść kaparów
- kilka pomidorów suszonych drobno pokrojonych
- 100 g masła
- sól, pieprz, papryka słodka
- 120 g masła
- zioła prowansalskie
WYKONANIE
1. Łączymy wszystkie składniki na ciasto, i wyrabiamy puszyste i elastyczne ciasto. Wałkujemy na prostokąt.
2. Sos pomidorowy doprawiamy ziołami prowansalskimi, posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem. Ciasto smarujemy sosem, posypujemy oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami. Zamiast sosu pomidorowego, oliwek, kaparów możemy użyć jedynie masła ziołowego.
3. Ciasto kroimy na paski o szerokości prostokątnej blaszki np.12 cm. Paski nakładamy na siebie, jeden na drugim. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i ustawiamy pionowo. Paski ciasta kroimy na kwadraty i układamy w blaszce, jeden na drugim (zdjęcia poniżej). Gdy ułożymy całe ciasto w blaszce, stawiamy ją. Ciasto smarujemy od wierzchu masłem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
4. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Wstawiamy chlebek i pieczemy około 40 minut. Po upieczeniu ciężko się powstrzymać przed spożyciem jeszcze na gorąco.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Chlebek włoski do rwania |
Chlebek do rwania |
Chlebek rwany |
Chlebek do rwania |
Chlebek rwany |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz