Kompot z suszu |
Kompot z suszonych owoców, zwanych suszem to obowiązkowa pozycja w moim domu na wigilijnym oraz bożonarodzeniowym stole. Jest nie tylko smaczny ale również pozytywnie wpływa na trawienie, co jest bardzo ważne w tym pełnym jedzenia okresie. Aby go wykonać, nie trzeba mieć zupełnie żadnych zdolności kulinarnych.
Kompot z suszu |
Kompot z suszu
SKŁADNIKI
- 250 g suszonych jabłek, gruszek i śliwek
- 2 l wody
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 3 goździków
- 1 laska cynamonu
- 1 cukier wanilinowy
WYKONANIE
1. Suszone owoce zalać wodą i odstawić, aby napęczniały, najlepiej na całą noc ale w zasadzie wystarczy godzina.
2. Zagotować owoce zalane wodą, dodać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok 20 minut, tak aby owoce nie rozpadły się.
3. Można podawać na zimno lub ciepło.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Kompot z suszu |
Kompot z suszu |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz