niedziela, 17 grudnia 2017

Kompot z suszu

Kompot z suszu

Kompot z suszonych owoców, zwanych suszem to obowiązkowa pozycja w moim domu na wigilijnym oraz bożonarodzeniowym stole. Jest nie tylko smaczny ale również pozytywnie wpływa na trawienie, co jest bardzo ważne w tym pełnym jedzenia okresie. Aby go wykonać, nie trzeba mieć zupełnie żadnych zdolności kulinarnych.

Kompot z suszu

Kompot z suszu


SKŁADNIKI

  • 250 g suszonych jabłek, gruszek i śliwek
  • 2 l wody
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 goździków
  • 1 laska cynamonu
  • 1 cukier wanilinowy


WYKONANIE
1. Suszone owoce zalać wodą i odstawić, aby napęczniały, najlepiej na całą noc ale w zasadzie wystarczy godzina.
2. Zagotować owoce zalane wodą, dodać cukier i przyprawy. Gotować na małym ogniu ok 20 minut, tak aby owoce nie rozpadły się.
3. Można podawać na zimno lub ciepło.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Kompot z suszu

Kompot z suszu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz