Wigilijny barszcz na zakwasie |
Barszcz czy grzybowa? Odwieczny spór. Ciekawa jestem, jak to jest u Was. U mnie zawsze był barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie (przepis tu). Z własnoręcznie zrobionymi uszkami. Jak już mamy zakwas to taki barszcze jest bardzo łatwy do zrobienia. I sprawdzi się nie tylko podczas Wigilii. Można go podać w Sylwestra, czy podczas innej imprezy, jako dodatkowe danie ciepłe. Z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Lub nawet sam bez dodatków, po prostu do picia.
Barszcze czerwony na zakwasie |
Barszcz wigilijny na zakwasie
SKŁADNIKI
- 750 ml ZAKWASU Z BURAKÓW (przepis tu)
- 2 kg buraków
- 1 jabłko
- włoszczyzna
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- majeranek
- liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie
WYKONANIE
1. Gotujemy na włoszczyźnie wywar warzywny, z dodatkiem 2 listków laurowych, 4 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Pod koniec dodajemy jabłko pokrojone na ćwiartki. Pilnujemy, aby się nie rozgotowało. Z garnka wyjmujemy włoszczyznę oraz jabłko.
2. Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do bulionu warzywnego. Wrzucamy również 2 ząbki czosnku. Gdy wywar znów się zagotuje, gotujemy buraki na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Pod koniec dodajemy majeranek, sok z połowy cytryny oraz wlewamy zakwas. Jeszcze chwilę gotujemy, nie dopuszczając do zagotowania się.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Barszcz wigilijny na zakwasie |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz