niedziela, 24 grudnia 2017

Barszcz wigilijny na zakwasie

Wigilijny barszcz na zakwasie

Barszcz czy grzybowa? Odwieczny spór. Ciekawa jestem, jak to jest u Was. U mnie zawsze był barszcz czerwony, koniecznie na zakwasie (przepis tu). Z własnoręcznie zrobionymi uszkami. Jak już mamy zakwas to taki barszcze jest bardzo łatwy do zrobienia. I sprawdzi się nie tylko podczas Wigilii. Można go podać w Sylwestra, czy podczas innej imprezy, jako dodatkowe danie ciepłe. Z uszkami, pasztecikami lub krokietami. Lub nawet sam bez dodatków, po prostu do picia.


Barszcze czerwony na zakwasie

Barszcz wigilijny na zakwasie


SKŁADNIKI

  • 750 ml ZAKWASU Z BURAKÓW (przepis tu)
  • 2 kg buraków
  • 1 jabłko
  • włoszczyzna
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • majeranek
  • liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie


WYKONANIE
1. Gotujemy na włoszczyźnie wywar warzywny, z dodatkiem 2 listków laurowych, 4 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu. Pod koniec dodajemy jabłko pokrojone na ćwiartki. Pilnujemy, aby się nie rozgotowało. Z garnka wyjmujemy włoszczyznę oraz jabłko.
2. Buraki obieramy i kroimy w plasterki. Dodajemy do bulionu warzywnego. Wrzucamy również 2 ząbki czosnku. Gdy wywar znów się zagotuje, gotujemy buraki na bardzo małym ogniu około 1,5 godziny. Pod koniec dodajemy majeranek, sok z połowy cytryny oraz wlewamy zakwas. Jeszcze chwilę gotujemy, nie dopuszczając do zagotowania się.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Barszcz wigilijny na zakwasie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz