Sernik bez dodatków |
Czasem proste jest najlepsze. Poniżej przedstawiam Wam przepis na najbardziej klasyczny i prosty sernik, jaki może być. Zawsze wychodzi, jest wyrośnięty, nie opada po wyjęciu z piekarnika. Nie trzeba posiadać jakichś wybitnych zdolności, aby się udał. Świetnie się sprawdzi zarówno na świątecznym stole, jak i do niedzielnej kawy.
Sernik klasyczny |
Sernik bez dodatków
SKŁADNIKI
CIASTO
- 150 g margaryny
- 1 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka ale najlepszej jakości np. Mój Ulubiony z Wielunia lub ser z Głuchowa)
- 2 budynie śmietankowe
- 1 cukier wanilinowy
- 1,5 szkl cukru pudru
- 2 szkl mleka
- 3/4 szkl oleju
- 5 jajek
WYKONANIE
CIASTO
1. Margarynę rozpuścić i ostudzić.
2. Do ostudzonej margaryny dodać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać.
3. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec 10-15 minut (funkcja góra-dół).
MASA SEROWA
1. Białka ubić na sztywną pianę. Do białek dodać 1/2 szkl cukru pudru i wymieszać.
2. W osobnym naczyniu ubić żółtka z 1 szkl cukru pudru. Do masy dodać cukier waniliowy, ser, olej, budyń i mleko.
3. Do masy serowej dodać ubite białka.
4. Masę wylać na lekko podpieczone ciasto i piec ok 40-50 minut w temperaturze 180 stopni (funkcja góra-dół). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Sernik |
Sernik |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz