środa, 20 grudnia 2017

Fit pierniczki - zdrowe wypieki

Fit pierniczki - zdrowe wypieki

Piernik, pierniki, pierniczki kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Można je jeść lub wieszać na choince. Co roku w mojej kuchni odbywa się istna produkcja pierniczków. Najfajniejsze jest w tym to, że we wspólnej pracy uczestniczy cała rodzina. Na koniec moje Elfy pięknie dekorują upieczone ciastka. Zabawy jest przez kilka dni.
W tym roku postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zdrowszą wersję pierników, z mąki orkiszowej. Można je pochłaniać z trochę mniejszymi wyrzutami sumienia ;-).

Fit pierniczki

Fit pierniczki - zdrowe wypieki


SKŁADNIKI

  • 400 g mąki orkiszowej
  • 70 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 3 łyżki miodu
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników 20 g
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 duże jajko lub 2 małe
  • 100 g płynnego oleju kokosowego
  • 80 ml wody


WYKONANIE
1. Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich mokre. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką.
2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm, wycinamy ciastka w dowolnym kształcie.
3. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 10 minut.
4. Po wystudzeniu pierniki możemy udekorować lukrem --> przepis na biały lukier.
5. Kiedy lukier wyschnie pierniczki przekładamy do metalowej puszki i tam je przechowujemy, aby zmiękły.
SMACZNEGO

KRULICA MIESZA

Pierniczki fit

Pierniczki fit

Fit pierniczki - zdrowe wypieki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz