Fit pierniczki - zdrowe wypieki |
Piernik, pierniki, pierniczki kojarzą się ze Świętami Bożego Narodzenia. Można je jeść lub wieszać na choince. Co roku w mojej kuchni odbywa się istna produkcja pierniczków. Najfajniejsze jest w tym to, że we wspólnej pracy uczestniczy cała rodzina. Na koniec moje Elfy pięknie dekorują upieczone ciastka. Zabawy jest przez kilka dni.
W tym roku postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na zdrowszą wersję pierników, z mąki orkiszowej. Można je pochłaniać z trochę mniejszymi wyrzutami sumienia ;-).
Fit pierniczki - zdrowe wypieki
SKŁADNIKI
- 400 g mąki orkiszowej
- 70 g cukru trzcinowego lub ksylitolu
- 3 łyżki miodu
- 1 opakowanie przyprawy do pierników 20 g
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1 duże jajko lub 2 małe
- 100 g płynnego oleju kokosowego
- 80 ml wody
WYKONANIE
1. Mieszamy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich mokre. Wyrabiamy ciasto. Jeśli jest za suche dodajemy odrobinę wody, jeśli zbyt rzadkie podsypujemy mąką.
2. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na 3-4 mm, wycinamy ciastka w dowolnym kształcie.
3. Pierniczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (góra-dół) i pieczemy ok 10 minut.
4. Po wystudzeniu pierniki możemy udekorować lukrem --> przepis na biały lukier.
5. Kiedy lukier wyschnie pierniczki przekładamy do metalowej puszki i tam je przechowujemy, aby zmiękły.
SMACZNEGO
KRULICA MIESZA
Pierniczki fit |
Pierniczki fit |
Fit pierniczki - zdrowe wypieki |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz